מבוא
הריאיון הטלפוני מהווה שלב ראשוני וקריטי בתהליך הגיוס, שעלול לקבוע אם תתקדמו לשלב הבא או תשללו. לכן, חשוב להתכונן גם אליו ולתת לו את המקום הראוי. להלן עשרת הדברים החשובים ביותר שמומלץ לעשות טרם הריאיון הטלפוני:
1. ללמוד על החברה
חשוב ללמוד לפני השיחה על החברה - מה המוצרים שהיא מוכרת או השירותים שהיא מציעה, מהו גודלה, מי קהל לקוחותיה ומהי תרבותה הארגונית. ניתן למצוא מידע באתר החברה ובבלוגים, במאמרים שפורסמו בתקשורת וברשתות החברתיות. המידע הזה יספק לכם נקודות שיחה מעניינות במהלך הריאיון ויאיר אותכם באור חיובי.
2. להבין היטב את התפקיד אליו מתמיינים
עיינו בתיאור התפקיד עבורו אתם מתמיינים והבינו מהם הכישורים הנדרשים, מהי תכולת התפקיד ותחומי האחריות הכרוכים בו. מידע זה יסייע לכם להיות ממוקדים במהלך הריאיון ולהצטייר כמועמדים מתאימים מקצועית.
3. תרגול מראש של תשובות לשאלות שעשויות להעלות בריאיון
הכינו מראש תשובות לשאלות שעשויות לעלות, כגון: "ספר/י לי על עצמך", "מהן חוזקותייך וחולשותייך?" או "מדוע את/ה מעוניין/ת לעבוד דווקא אצלנו?". את התרגול מומלץ לעשות כסימולציה מול אדם נוסף, שיוכל לתת לכם משוב כנה.
4. בדיקת הציוד לפני השיחה (טלפון סלולרי או מחשב)
וודאו שאתם נמצאים באזור עם קליטה סלולרית טרם הריאיון כדי למנוע "הפתעות". במידה והריאיון נערך בזום - בדקו מראש שהמחשב עובד כשורה ושהחיבור לאינטרנט יציב וללא בעיות תקשורת. לא תרצו שבמהלך הריאיון יתרחשו ניתוקים או שלא תצליחו להתחבר. זמנו של המראיין/ת קצוב ולכן חבל שיתבזבז זמן יקר בו הייתם יכולים לקדם את עצמכם. בנוסף, תקלות שכאלו עלולות ליצור אצל הצד השני את הרושם שאינכם רציניים או מספיק מקצועיים.
5. שמירה על סביבה שקטה
נראה כמו סעיף מובן מאליו ולכן קל לשכוח ממנו. חשוב לוודא שבמהלך הריאיון לא תהיינה הפרעות שעשויות להעיב על הרושם הטוב שאתם מעוניינים ליצור. קולות אוטובוסים, צפצופי אופנועים או אפילו ילדים חמודים הבוכים ברקע, עלולים לגרום למראיין/ת לחוש בזלזול מצידכם או לתפוס אותכם כלא מקצועיים. וודאו שהריאיון יתבצע מחדר פרטי ושקט בו תוכלו לשוחח בנוחות ולהישאר מרוכזים.
6. הכנה מראש של שאלות למראיין/ת
ריאיון טלפוני הוא הזדמנות למעסיק ללמוד אודותיכם ובמקביל גם הזדמנות עבורכם לקבל מידע על המעסיק. הכינו מראש רשימת שאלות שיכולות לעזור לכם להבין את התפקיד ולהכיר את החברה טוב יותר. שאלות כמו "איך נראה היום יום בתפקיד?" או "מהם האתגרים העיקריים בתפקיד?" או "כמה החברה שלכם שומרת על האיזון בין חיי המשפחה לעבודה?" יכולות לספק לכם מידע חשוב ולסייע לכם בהחלטה האם התפקיד רלוונטי עבורכם.
7. השתמשו בדף עזר
הכינו מראש דף עזר עם הנקודות המרכזיות שתרצו לספר על עצמכם והשאלות החשובות שתרצו לשאול. דף עזר יקנה לכם ביטחון ויסייע לזרימה טובה שלכם בריאיון.
8. לבוש פורמלי יכול להקנות לכם ביטחון עצמי ולשפר את אופן ההצגה שלכם, אפילו בטלפון!
למרות שמדובר בריאיון טלפוני, לבוש פורמלי עשוי להקנות תחושה מקצועית יותר ולשדר ביטחון עצמי רב יותר. אם הריאיון נערך בזום יש להקפיד אף שבעתיים על הופעה מכובדת, כאילו מדובר בראיון פרונטלי.
9. שימוש בשפת גוף
למרות שמדובר בשיחה טלפונית והמראיין לא רואה אותכם, לשימוש בשפת גוף יש השפעה חיובית על הטונציה ועל אופן הדיבור שלכם וכתוצאה מכך על הרושם שתשאירו על הצד השני. הקפידו לשבת זקופים, חייכו תוך כדי השיחה ודברו בקול רם ואנרגטי. אלו יכולים להביא לכך שהשיחה תהיה חיובית ונעימה יותר והרושם שיתקבל עליכם יהיה טוב יותר.
10. הישארו רגועים ומקצועיים
שמרו על נוכחות רגועה ומקצועית לאורך כל הריאיון. נשמו עמוק והישארו ממוקדים. שימוש בטכניקות הרגעה ונשימות עשויים לסייע לכם להתמודד עם חרדת ראיונות ולהקנות ביטחון.
לסיכום, הכנה מקדימה לריאיון הטלפוני עשויה לשפר את סיכויי ההצלחה בשלב זה של המיון. חשוב שתתמקדו ביכולת שלכם להציג בפני המראיין/ת תמונה מקצועית ומוטיבציה רבה לתפקיד ואתם כבר בדרך הנכונה להתקבל לתפקיד המיוחל!